Arter som i Norge har over 25% av den europeiske bestanden i deler av året har status som norske ansvarsarter. Blant disse er noen også oppført på rødlista som gjelder arter som globalt sett står i fare for å dø ut/utryddes. For tida befinner 5 arter som hekker/overvintrer i Norge seg på denne lista: dverggås, stellerand, havørn, åkerrikse og dobbeltbekkasin. På den norske rødlista er 53 arter/underarter oppført. Av disse rødlisteartene er følgende årlige hekkefugler i Karmøy: hønsehauk, lunde, hubro, gråspett og sørlig/engelsk gulerle. I tillegg kommer mulige eller tilfeldige hekkere: åkerrikse og vendehals.
Blant ansvarsartene i Norge med hensyn til hekkebestand finner vi at nær halvparten (6 av 13) er vanlige hekkefugler i Karmøy. Disse er (tall i parentes angir norsk prosentandel av europeisk bestand): rødstilk (35), fiskemåke (36), svartbak (31), skjærpiplerke (88) og bergirisk (59). I tillegg kommer steinvenderen (32) med anslått hekkebestand i Norge til kun 8500 par.
Blant norske ansvarsarter med hensyn til vinterbestand er 4 av 8 tallrike overvintrere i Karmøy. Disse er storskarv, toppskarv, siland og fjæreplytt. Sistnevnte har heile 60% av Europas vinterbestand i Norge.