Nyheter
Rapporter
Rapporter fra Vest-Agder
Om Karmøy RG
Historikk
Prosjekter
Krykkjecam
Mink- og sjøfuglprosjekt
Vern vipa
SEAPOP kart
TerneCam
Kommentarer
Nyheter TerneCam
Gjenfunn/kontroller
Artsliste - Karmøy

Om ringmerking
Litt om ringmerking
Hvem er en ringmerker?
Funnet fugl med ring?
Viktige adresser

 Merkeværet

Søk på siden

Logg inn

E-mail

Fuglefjell i Skudeneshavn
Fuglefjell i Skudeneshavn
Fuglefjell i Skudeneshavn
Av Oskar Kenneth Bjørnstad 27.05.2011 kl. 22:11 - Endret 27.05.2011 kl. 22:28

Krykkjene som tidligere har hatt tilhold på Karmøy Stålindustri er blitt utestengt fra sine hekkeplasser som de hadde i vinduskarmene på noen av bygningene deres. Nå har de funnet ut at de kan hekke i fjellet på ferjekaien i Skudeneshavn.

Rødlistet fugl hekker i Skudeneshavn
Rødlistet fugl hekker i Skudeneshavn
Krykkje er en art som er i den nest høyeste kategorien av truede/sårbare arter. Vi håper at de nå får lov til å være der hvor de har slått seg ned uten at det kommer noen personer inn som er alergisk mot natur og vil ha dem fjernet.

Krykkje er en måkefugl som lever i fuglefjell. Men de har hatt problemer med å lykkes i fuglefjellene i reservatene utenfor Karmøy. Derfor har de trekt inn i bebyggelsen hvor de har hatt god hekkesuksess. Men det er noen problemer denne fuglen har, og det er at de lager lyd og skiter. Dette blir ikke godt mottatt av industrien og de fastboende. Dermed er omtrent alle aktuelle hekkeplasser på bygninger i Skudeneshavn sperret med skråbrett. I vinter ble også de siste mulige hekkeplassene på Karmøy Stålingustri sperret med slike skråbrett. Dette resulterte i at rundt 50 par med krykkjer plutselig ikke hadde sikre hekkehyller. De endte opp med å stå på takkanten og bare se seg rundt.

Men nå har de funnet ut at de kan hekke i fjellet mellom Parken i Skudeneshavn og der hvor ferjen legger til. Det er ca 15 par som holder på å etablerer seg der nå. Dette må vel være et sted hvor de må få lov til å være? Det er ingen industri i umiddelbar nærhet, og ingen boliger hvor folk får sjønnhetssøvnen ødelagt. Det kan gå utover bilene som eventuelt parkerer rett under fuglefjellet, men det er plenty av plass å parkere hvor det ikke er noen fare for å få fugleskitt på taket. Derfor tror og håper jeg at de får være i fred her.

Dette kan komme til å bli den nye turistattraksjonen i Skudeneshavn. Hvor mange andre byer i Norge kan skryte av å ha et fuglefjell i byen? Det er ikke mange, og hvertfall ikke så lett tilgjengelig som dette er. Her kan folk fra hele Haugalandet komme for å oppleve hvordan livet i et fuglefjell fungerer. Krykkjene er flotte måker med sin hvite og grå grakt, de svarte føttene og gule nebbet. Og når de åpner nebbet så lyser en fantastisk rødfarge i mot deg. Og de er veldig sosiale, kranglete og kosete fugler som lager mye liv.

Når de kommer så langt som at ungene er klekket, så er det noen supersøte og koselige små nøster som ligger i redet og kikker ut over mot den store verden.

Jeg har bare ett eneste ønske: Vennligst la disse fuglene få lov til å være her. Dette er en art som er rødlistet i den nest høyeste graden, sterkt truet. Det er kun åtte arter som er i denne kategorien i Norge. Dermed har vi et spesielt ansvar for å ta vare på disse fantastiske fuglene. La oss alle samme se positivt på at vi har fått noe nytt å ta vare på her i Skudeneshavn. Jeg vet at vi kan ta vare på verneverdige ting her, la oss utvide konseptet til også å ta vare på verneverdige fugler.


Kommentar
Ingen har kommentert her ennå. Du kan bli den første til å kommentere her!
Legg til din kommentar
Du må være pålogget for å legge inn kommentarer!
















Siste 5 på siden
Vern Vipa 2020
Sjøfugler i Karmøy 2020
Vern Vipa 2019
Sjøfugler i Karmøy 2019
Kamera på krykkjekoloni i...

Resultater nyttårskryss 2024
Nyttårskryss på Haugalandet...
Guidet Utsira-tur
Resultater nyttårskryss 2023
Nyttårskryss på Haugalandet...


Ankerfjella IBA trues av...
Kraftlinjer og vindmøller...
Lille måltrost og den enda...
Fine hekkeflåter til ternene...
Statsforvalteren sier nei til...
Hotell i særklasse
Tusenvis av svarttrost: Hvor...
Kulturlandskapsarten...